Wyróżnienie w konkursie "Pogotujmy razem"

Z radością i dumą informujemy, że Samorządowy Żłobek w Siechnicach
otrzymał Wyróżnienie w konkursie  ,,POGOTUJEMY RAZEM''
zorganizowanym przez I Ogólnopolskie Stowarzyszenie
Publicznych i Niepublicznych Żłobków i Klubów Dziecięcych
za potrawę: batoniki zbożowe.
 
Wszystkie prace konkursowe zostały ocenione przez mgr inż. Joannę Jaczewską - Schuetz,
pracownika Instytutu Żywności i Żywienia
im. prof A. Szczygła w Warszawie
(obecnie Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny),
pełnomocnika Zarządu ds. żywienia I Ogólnopolskiego Stowarzyszenia
Publicznych i Niepublicznych Żłobków i Klubów Dziecięcych.
 

Serdecznie gratulujemy naszemu dietetykowi,

Panu Michałowi Mossakowskiemu,

autorowi wyróżnionej pracy.  

Przepis: 
Składniki w przeliczeniu na 10 porcji: 
- Banan 200g, 
- płatki gryczane 40g, 
- płatki jęczmienne 40g, 
- płatki owsiane 40g, 
- woda 200ml, 
- żurawina suszona (niesiarkowana) 30g. 

 Przygotowanie: 

 Płatki namoczyć w wodzie ok 1h. Dodać rozgniecionego (lub zblendowanego) banana oraz żurawinę.
Wymieszać dokładnie łyżką. Uformować kulki ręcznie lub gałkownicą do lodów 50g.
Można je spłaszczyć lub pozostawić w postaci kulek. 
Nakładać na blachę wyłożoną papierem. Piec ok 20min w 180oC, aż batoniki się zarumienią.
Gotowe batoniki można przyozdobić np. pestkami dyni jeśli wiek dzieci na to pozwala. 
Z podanej proporcji wychodzi jeden większy batonik ok. 50g. Można również zrobić dwa mniejsze. 
Batoniki świetnie nadają się na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Dzięki takiej formie „na słodko”, wprowadzanie produktów pełnoziarnistych staje się dużo łatwiejsze. 
Do batoników, oczywiście dobrze jest podać też porcję nabiału, w postaci mleka/kakao :)